Examples

Orangery
Orangery

Highly insulated oak floor

Rear Elevation (orangery and master
Rear Elevation (orangery and master

Overlooking extensive South facing garden

Bathroom
Bathroom

Modern fittings throughout

Orangery
Orangery

Highly insulated oak floor

1/7
Rebuild/Extension Mottram St Andrew
 
​Our client purchased this house on the spur of the moment at an auction. This cottage was very poorly built and required extensive underpinning and rebuilding. Our client wanted to extend it as much as permitted to form a family home for rental. Being protected (a listed building) meant that there was significant Planning resistance to his aspirations . We added a two storey garage with office above, and extended the house itself to provide a master bedroom, sitting room and orangery with a large lantern light above.
The house is heated via an air source heat pump and is very highly insulated.
Front Elevation
Front Elevation

The entrance is welcoming with large double height hall behind glazed doors

Rear Elevation
Rear Elevation

Large hardwood conservatory/dining room overlooking South facing back garden

Entrance Hall at Lower Level
Entrance Hall at Lower Level

Despite high surrounding trees this North facing hallway enjoys a good quality and level of light

Front Elevation
Front Elevation

The entrance is welcoming with large double height hall behind glazed doors

1/6
Extension and Refurbishment, Prestbury
 
This was an unusual project in which we were approached by the client on two separate occasions with two years between completion of one phase and starting of the next; the first time was to extend the house to the rear to form a large dining/conservatory, get rid of several flat roofed elements, sort out a garden drainage problem, and to carry out some basic landscaping. The second time we were asked for ideas to rationalize the circulation around the house. There were several entrances, no real focus or entrance hall, and the front of the house was quite unattractive and asymmetrical.

 

On both occasions we oversaw the work to completion.

Side Elevation
Side Elevation

We repaired the stone and rebuilt only where necessary, in order to retain the rustic agricultural feel of the property.

side elevation
side elevation

We were able to install fireplaces within each unit and to achieve a reasonable level of insulation, without losing the authentic irregularity of the internal surfaces.

Side elevation
Side elevation

We formed as few new openings as possible, hence the size of the windows.

Side Elevation
Side Elevation

We repaired the stone and rebuilt only where necessary, in order to retain the rustic agricultural feel of the property.

1/4

Barn Conversion, Sutton

 

This barn is listed, and had been in our client’s family for more than a century. Demonstrably unfit for modern agricultural use, we were tasked to obtain planning permission to convert the barn into residential units for rental. 

 

.We were able to convert the building into three 2/3 bedroom cottages without it losing its agricultural appearance. The building was in a dreadful state and it was necessary to underpin the external walls and to replace a significant proportion of the stone, which was achieved with the approval of the Conservation Officer. 

 

Rear Elevation after Extension
Rear Elevation after Extension

This view indicates the scope of the project; two storey and single storey rear extensions and refurbishment of the interior.

New sitting area with roof glazing
New sitting area with roof glazing

Bright south facing sitting room overlooking the extensive gardens

Rear view before extension
Rear view before extension

Rear Elevation after Extension
Rear Elevation after Extension

This view indicates the scope of the project; two storey and single storey rear extensions and refurbishment of the interior.

1/5
Extension and Refurb, Prestbury

 

Our client wanted to achieve a 60% increase in floor area to their detached home, as well as a comprehensive refurbishment and remodeling of the interior. 

 

Design features in this project included a new sitting room with partially glazed roof and underfloor heating, a master bedroom with ‘his 'n hers’ ensuites and a Juliet balcony, an enlarged redesigned hall with parquet flooring.

 

Front Elevation
Front Elevation

The raised front Portico was designed to stage the annual 'Bollywood' show (put on by the children at Christmas)

Hardwood columns
Hardwood columns

Wood is in very short supply in India, so these columns forming the courtyard are an indulgence.

Courtyard during Construction
Courtyard during Construction

Hand made clay bricks are made locally

Front Elevation
Front Elevation

The raised front Portico was designed to stage the annual 'Bollywood' show (put on by the children at Christmas)

1/7

Indian Orphanage New Build, Chennai

 

Our Practice has been associated with and has supported ‘India Direct” since 1995, when our Principal founded the Charity.

We have designed several orphanages over the years. This one called “Joy” was built to house over 100 children survivors of the 2004 Tsunami which devastated SE India. The building has an internal courtyard and was built in the Keralan Christian style. The children chose the colour! It was built using local labour and materials.

 

Rear extension after completion
Rear extension after completion

A sitting room and patio area, reclaimed from a steep and largely redundant rear garden.

Front extension after completion
Front extension after completion

The existing garage was demolished to make way for a front extension comprising large store, utility and shower room.

Rear elevation before work started
Rear elevation before work started

Rear extension after completion
Rear extension after completion

A sitting room and patio area, reclaimed from a steep and largely redundant rear garden.

1/4

House Extension, Macclesfield

 

Our client with a growing family wanted front and rear extensions with a comprehensive internal refurbishment to their four bedroom detached home.

 

Busy Professionals, they give us a broad outline brief, and left us to get on with it! We produced a Design Proposal and Outline Budget which was agreed after a few minor alterations.

 

We prepared a comprehensive tender package for the works, appointed a local builder,  oversaw the building work and administered the Contract to completion. The project was realised on time and on budget. 

 

Rear elevation after completion
Rear elevation after completion

New extension opening onto new patio area.

New extended lounge
New extended lounge

Cosy new ground floor spaces refurbished throughout.

Rear elevation before extension
Rear elevation before extension

Rear elevation after completion
Rear elevation after completion

New extension opening onto new patio area.

1/4

Extension and Refurb, Prestbury

 

A small extension and comprehensive refurbishment to a terraced house has transformed it completely!

 

The ground floor spaces have been opened up and extended to provide a cosy extended lounge and dining area, with a new kitchen and utility space and refitted wc/cloaks to complete this level.

 

Elsewhere, every door and piece of ironmongery have been replaced, the bedrooms opened up and the bathroom transformed into a wet room.

 

Elevation after extension
Elevation after extension

Roof ext after from art studio
Roof ext after from art studio

Elevation before extension
Elevation before extension

Elevation after extension
Elevation after extension

1/5
Art Studio Extension, Bollington

 

A local artist approached us and asked the best way of adding a studio to her house. On visiting the site I noticed an extensive flat roof over the large kitchen/dining area which was beginning to fail (some blistering of the roofing felt was evident) The solution was to install a pitched roof with roof lightswhich gave the dining/kitchen a more spacious and bright feel and incorporated a large dormer which formed most of the studio.

 

terrace
terrace

terrace front view
terrace front view

terrace before extension
terrace before extension

terrace
terrace

1/3

Extension, Rainow

 

Our client lived in a terraced house in Rainow village. The house was too small for their growing family. Its location was highly visible in this village community, on the edge of open fields, and we designed an extension to blend in with its surroundings. A local Contractor was recruited for the building work which was completed to a high standard on time and on budget.

 

surgeryt1
surgeryt1

sterilisation room
sterilisation room

surgery2
surgery2

surgeryt1
surgeryt1

1/4
Dentist Surgery New Build, Macclesfield

 

This is just to prove that we do other forms of work than residential!

This was an existing dental practice that needed an extra surgery built instead of expensive relocation. We installed the latest daylight lighting, underfloor heating and hi tech gadgetry as requested by the dentist. We also brightened the whole surgery up with a pitched ceiling and some rooflights!

 

Front Elevation
Front Elevation

We worked alongside the Conservation Officer to achieve an image that conserved the essence of the building but also gave it a contemporary feel

Top floor bedroom
Top floor bedroom

The trusses became a feature in each bedroom

Bathroom
Bathroom

contemporary fittings

Front Elevation
Front Elevation

We worked alongside the Conservation Officer to achieve an image that conserved the essence of the building but also gave it a contemporary feel

1/6
Rear view of development
Rear view of development

A block of 4 and a block of 3 terraced houses

Front elevation of block of 4
Front elevation of block of 4

We were able to convince the Conservation Officer to use upvc windows in 'sliding sash' style

Bathroom
Bathroom

modern fittings throughout

Rear view of development
Rear view of development

A block of 4 and a block of 3 terraced houses

1/4
Mill Conversion, Macclesfield

 

Our client, Silkdale Homes, purchased a two storey mill with planning permission for subdivision into 5 no 2 bedroom terraced houses, including rear extension to each house to provide bathrooms and wc/cloaks to comply with disabled access legislation.

 

We managed to squeeze a second floor into each property, which allowed a third bedroom – it also allowed us to make a feature of the original roof trusses within the extra bedroom.

 

Our client intended to rent the properties to young professionals in the area, so wanted a contemporary feel, which we achieved with the installation of purpose made powder coated aluminium windows and timber floors throughout.

 

 

New Build Development, Macclesfield

 

 

Our client, Silkdale Homes Ltd., purchased a derelict mill with outline planning permission for demolition and the building of 5 no, new 2 storey houses. After prolonged negotiation we were instrumental in increasing the value of the site by gaining approval for 7no 3-storey houses, plus some garages. We prepared working drawings, and obtained all the relevant approvals (including warranties) during the construction process. The properties were completed successfully with Silkdale selling or renting them on the buoyant local market.